Zdrowotna moc naparów

Naparzanie ziół (ziela, liści, kwiatów, korzeni) umożliwia z nich wydobyć substancje czynne do wyciągu wodnego. Odpowiednią ilość ziółek (zazwyczaj łyżkę) zalewa się wrzącą wodą, przykrywa i po 15-30 minutach odcedza i pije. Napary należy pijać świeże, w każdej chwili naparzone na nowo.Napary przyrządza się z tych ziół, których nie należy gotować, gdyż straciłyby w czasie gotowania cenne olejki lotne, niemniej jednak niekiedy można je gotować 1-3 minuty pod przykryciem.Do sporządzania naparów dobrze jest używać termosów. W termosie naparzone ziółka pozostają poprzez dłuższy czas gorące i można je z sobą zabierać na przykład do pracy, w eskapadę, na wycieczkę.Zazwyczaj czysty termos przelewa się wrzącą wodą, a potem wsypuje odpowiednią ilość ziół i zalewa wrzątkiem, w razie konieczności dodając miodu albo cukru, jeżeli już ziółka posiadają być do picia, a nie na lekarstwo, i szczelnie termos zamyka. Można napary robić de facto na parze. Czyli te 15-30 minut powinny się zioła naparzać pod przykryciem na naczyniu z gotującą się wodą - delikatnie, by para nie porywała cennych olejków lotnych, a zatem tak, jak zaparza się herbatę. Te 15-30 minut to także jest czas średni, bo w współzależności od ziela, naparzanie trwa zazwyczaj od 10 minut do 1 godziny. Aromatyczne ziółka naparza się krócej, a korzenie - o kilka dłużej.