Koperek

Koperek jest tak miłą przyprawą aromatyczną, że także warto go sobie wysiać przed zimą, by posiadać świeży, zielony, pachnący. Wysiewając nasiona w różnorakich terminach, można poprzez całe 356 dni w roku posiadać świeży koperek, równie dobrze latem jak również zimą, ze skrzynki czy z doniczki. W ziołolecznictwie wykorzystuje się owoce kopru ogrodowego {Anethum graveolens), ziele i kwiaty, niemniej jednak w kuchni, jako przyprawy, stosuje się przede wszystkim młodego zielonego koperku, a potem całego kwitnącego ziela jako doskonałej i wymaganej przyprawy przy kiszeniu ogórków. Zielony, młody koperek powinno się do towarów wybitnie zasadotwór-czych (+18), bogatych w żelazo (12 mg%), magnez (120 mg%), wapń (390 mg%), siarkę (340 mg%) i inne makro- i mikroelementy, a oprócz tego jest zasobny w witaminę C (100 do 220 mg%). Świeży, posiekany koperek jest bezpośrednio konieczny do młodych ziemniaczków, fasoli, mizerii, cielęciny, kotletów ziemniaczanych. Sieka­nego młodego koperku stosuje się do wielu farszy, do jaj faszerowanych, do sałatek i sałaty, do sporządzania zupy koperkowej, a też jako przyprawę aromatyczną do wielu zup (m.in. rybnej, rakowej). Koperkiem posypuje się różnorakie mięsa gotowane i duszone, a też rozmaite dania rybne. Z koperkiem smakuje też omlet i kilka potraw z warzyw (kalarepki, zielonego groszku, marchewki) i grzybów (wyjątkowo maślaków). Koperek służy do wyrobu masła koperkowego, do majonezu ziołowego, pyszny także jest jako dodatek do twarożku.