Przyprawy ziołowe

Wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy, jak ogromnie ważne jest korzystanie przypraw ziołowych do przygotowywania różnych potraw. Kuchnia bez przypraw jest mdlą, nudna, monotonna i nie wzbudza apetytu. Dobrze przyprawione, milo pachnące dania powodują w nas znane odruchy warunkowe: ślinka napływa do ust, wydzielają się w przewodzie pokarmowym soki trawienne. Nie tylko zajadamy ze sma­kiem, niemniej jednak to co zjemy - łatwiej i szybciej przyswajamy. Ziół przyprawowych posiadamy w Polsce co niemiara. Nie musimy ograni­czać się wyłącznie do przypraw importowanych, jak pieprz, curry, gałka muszkatołowa, imbir, ziele angielskie, goździki, wanilia i tak dalej. Dodatkowo są diety, w których nie wolno używać ostrych przypraw (pieprzu, musztardy, octu i tak dalej.), lub także diety zabraniające korzystania z soli i... cóż wówczas biednemu delikwentowi zostaje?-Właśnie zioła! Zioła przyprawowe znakomicie maskują brak albo niedostatek soli w potrawach, a najbanalniejszym-nadają nowy, ciekawy „szlif, Pole do popisu jest tu ogromne-przy odrobinie wyobraźni i fantazji można produkować dzięki ziołom istne kulinarne poematy. Posiadamy nadzieję, że pomoże w tym niniejszy przewodnik. Naszą litanię ziół przyprawowych ograniczymy tutaj wyłącznie do tych, które u nas rosną, a zatem można je zbierać z dzikiego stanu, hodować w ogródkach przydomowych albo zakupować w sklepach Herbapolu, gdzie trafiają z krajowych plantacji ziół. Zacznijmy natomiast od tego, co można posiadać pod ręką świeże i żywe w lokalu, czyli od zielonego ogródka.